Daan Ebbers, Franne van de Kamp - Dekker, handvaardigheid

Het proces tot de 'perfecte' techniekkaart.

Van september tot mei is er gewerkt door Franne van de Kamp - Dekker en Daan Ebbers aan het schoolontwikkelthema van CBS. de Broekhof. Zij hebben in overleg met het team de hele leerlijn handvaardigheid voor de school ontworpen. Dit gebeurt met een nieuwe techniekkaart die geheel aansluit bij de visie van een 4xwijzer school... Zelfstandigheid, creativiteit en duidelijkheid! Alle techniekkaarten kunnen trouwens prima toegepast worden binnen de doekaarten van de meervoudige intelligentie middagen. Zo maken kinderen kennis met een nieuwe techniek in de techniekmiddag, en werken zij verder aan deze nieuwe techniek binnen een m.i. kaart! 


Vergaderingen, m.i. overleg, tussentijdse evaluaties en studiedagen.

Vergaderingen:
Tijdens de vergaderingen is besproken welk aandeel wij hadden gedurende dit hele jaar op CBS. de Broekhof. Vergaderingen die voor ons SOT en/of bouw van belang waren hebben wij bij gewoond. Tijdens de vergaderingen is door de directeur J.W. Duenk enkele keren doorgegeven hoe het er bij stond. Ook was alle inbreng van onze collega's welkom, zo hebben wij het interview in 3 verschillende bouwen afgenomen. In elke bouw is er een andere visie en zo hebben wij met het hele team een goede visie kunnen ontwerpen waar de hele school achter staat.  

M.i. overleg:
Om de 4 weken hadden wij M.I.-overleg. Bij dit overleg was aanwezig: de directeur, onze mentor/mentrix en de 2 SOT-studenten: Daan en Franne. Doordat wij overlegden konden wij tot nieuwe inzichten komen  en de kaarten aanpassen. Dit goldt bijvoorbeeld voor de kaarten voor groep 1 en 2. Eerst werd er besloten dat er 1 kaart werd ontwikkeld voor groep 1/2. Maar omdat het niveau te groot was tussen deze groepen hebben we uiteindelijk besloten aparte kaarten te maken. In plaats van 16 kaarten, zijn er dus 28 kaarten ontwikkeld voor groep 1 en 2.
Via de PDF-bestanden kunt u het verschil bekijken tussen de kaarten die eerst ontwikkeld waren, en de kaarten die na MI-overleggen ontwikkeld zijn. Tijdens de overleggen merkten wij van zowel de directie als mentrix en mentor dat zij zeer tevreden waren met onze inzet voor het project. Dit was voor ons zeker een stimulans om verder te werken aan ons Schoolontwikkelthema.

Evaluaties:
Samen met onze mentoren en directeur J.W. Duenk hadden wij elke maand een voortgang/evaluatie gesprek over ons schoolontwikkelthema. Tijdens deze gesprekken werden onze ideeën besproken en waar nodig aangepast. Ook lieten we zien hoe het proces verliep en brachten zij nieuwe ideeën in.  Deze evaluatie gesprekken brachten ons vaak weer op de goede weg tot het 'perfecte' eindproduct waar het hele team wat mee kan. 

Studiedag:
De studiedag op CBS. de Broekhof stond in het teken van meervoudige intelligenties. Marco Bastmeijer was coach en leidde de studiedag... alle nieuwe ontwikkelingen omtrent meervoudige intelligenties in de basisschool werden deze dag besproken. De nieuwe visies en methoden werden uitgelegd en ook was er gelegenheid om per bouw aan de slag te gaan met het invoeren van nieuwe middelen. Hieronder een verslag van deze dag
aantekeningen_studiedag_met_marco_bastmeijer.docx
File Size: 39 kb
File Type: docx
Download File

Picture

 Uitleg voor leerkrachten! Hoe werkt de techniekkaart?
Picture



De ideeën en kaarten uitproberen in de bouwen.

experimenten groep 1 t/m 4

Voordat de leerlijn van groep 1 t/m 4 gemaakt werd moest de werkwijze wel geoefend worden. Tijdens verschillende middagen zijn de kaarten uitgeprobeerd. Het concept is bijgesteld in overleg en hebben we besloten bij alle kaarten foto's te maken. 
Picture
Picture
Hierboven zie je foto's van een techniekmiddag. De techniekkaart: Schilderen met gekleurde inkt wordt hier uitgeprobeerd. De kaarten waren duidelijk voor de kinderen, doordat de opdracht en de stappen kort besproken werden. Door veel met de kaarten in aanraking te komen, zullen de kinderen uiteindelijk zelfstandig te werk kunnen gaan.

experimenten groep 5 t/m 8

Voordat de leerlijn van groep 5 t/m 8 gemaakt werd moest de werkwijze wel geoefend worden. Tijdens verschillende middagen zijn de kaarten uitgeprobeerd. Het concept is bijgesteld in overleg en hebben we besloten bij alle kaarten foto's te maken. 
Picture
Picture
Hierboven zie je foto's van de techniekmiddag (december) hier zijn de kaarten 'vuurwerk' en 'sterren' uit de wintermiddagen uitgeprobeerd. De kaarten waren duidelijk voor de leerlingen en zorgden voor veel helderheid. Aan de hand van deze resultaten zijn wij de technieklijn gaan ontwikkelen. 



Herfst, winter en lentekaarten... Waar is de zomerkaart?

Picture
Er is in overleg met de bouwen gekozen voor 3 techniekmiddagen per jaar. Hierboven staat de indeling weergeven. In de eerste middag zal er gewerkt worden aan herfsttechnieken Tekenen, schilderen en drukken. In de tweede middag  zal er gewerkt worden aan de wintertechnieken Collage, textiel en ruimtelijk. In de laatste middag werken de leerlingen aan de lentetechnieken Plastisch, digitaal en kunnen leerkrachten de blanco kaart inzetten. Zij kunnen zelf een opdracht verzinnen of een herhalingsopdracht toepassen. Omdat de vakantie in de zomer valt, en de druk voor en na de vakantie vaak hoog is hebben wij er voor gekozen geen zomermiddag te maken. 
Handvaardigheid en M.I. gaan prima samen! Zelfstandigheid en creativiteit in een techniekkaart. Daan Ebbers, Franne van de Kamp - Dekker, Aalten, Broekhof